Plaatsmaken voor de broedplaats

Plaatsmaken voor de broedplaats
Stadszaken | 21-05-2024 | 20:00 - 21:30 uur | NYMA Makersplaats

Wat is de waarde van kunstenaars en creatieven voor Nijmegen? En hoe verankeren we die waarde in het weefsel van de stad? In aanloop naar een nieuw broedplaatsenbeleid voor Nijmegen organiseert ACN een debat over de plek van kunst en cultuur in de stad. Luister naar een pleidooi van stadmaker Rinske Brand over cultuurgedreven stadmaken en praat mee.

Succesverhalen
Het succes van de vele broedplaatsen die Nederlandse steden kennen, laat zien dat de waarde van kunstenaars en creatieve ondernemers breed gedragen is onder bewoners, gemeentes en projectontwikkelaars. En makelaars zullen beamen dat cultuur in de wijk goed is voor de huizenprijzen. Toch laat de maatschappelijke waarde zich lastig vangen in cijfers en trekken kunstenaars en creatieven meestal aan het kortste eind zodra er Euro’s in het spel komen.

Placemaking
Tegen de achtergrond van de opkomst van de broedplaats speelt dat echte rafelranden in de stad – als plekken voor culturele experimenten – steeds zeldzamer zijn door het snelle tempo waarin steden zich ontwikkelen. Het gevolg is dat broedplaatsen steeds vaker onderdeel worden van gebiedsontwikkeling, soms als permanente plek voor kunstenaars en creatieven, maar vaak ook als vorm van placemaking. Dat leidt tot spanningen, omdat kunstenaars, creatieve ondernemers, ambtenaren en projectontwikkelaars verschillende belangen nastreven.

Gedeelde waarden
Dat roept de vraag op wat voor stad het snelgroeiende Nijmegen wil zijn op het vlak van kunst en cultuur, en welke plek broedplaatsen daarbij innemen. De ene broedplaats is namelijk de andere niet, een kunstenaar werkt anders dan een creatieve ondernemer en beiden zullen ‘waarde’ anders definiëren dan een projectontwikkelaar. En ook een afdeling cultuur van een gemeente zal een broedplaats anders benaderen dan een afdeling stadsontwikkeling. Kortom: hoe krijg je de neuzen dezelfde kant op, wanneer er anders over waarde wordt gedacht en uit verschillende belangen wordt gehandeld?

We trappen de avond af met Rinske Brand (BRAND The Urban Agency). Ze vertelt over haar model voor cultuurgedreven stadmaken en haar onderzoek naar zeven toonaangevende Nederlandse broedplaatsen. Daarna gaan we met verschillende stakeholders en het publiek in gesprek onder leiding van moderator Michiel Hulshof (Tertium).

Meer informatie over het programma volgt binnenkort.  

 
Datum: dinsdag 21 mei
Tijd: 20:00 – 21:30 uur
Locatie: NYMA Makersplaats, Winselingseweg 16, Nijmegen
Deelname: gratis, aanmelden is verplicht via
https://forms.monday.com/forms/16d52792a83c08d43d9735a8cc4bb796?r=euc1
 

In Stadszaken bespreekt ACN actuele kwesties rondom belangrijke Nijmeegse stadsontwikkelingen. Belangrijke spelers krijgen het podium en gaan het gesprek aan met de stad.
 

Nieuws


Loading...

Beeldende Kunst Nijmegen Partners

Bezoek ook Beeldende Kunst Arnhem

Beeldende Kunst Arnhem
×

nieuwsbrief ontvangen?