Pavèl van Houten is de nieuwe Kunstluis van Valkhof Museum

 Pavèl van Houten is de nieuwe Kunstluis van Valkhof Museum
Kunstenaar Pavèl van Houten is de nieuwe Kunstluis van het Valkhof Museum. Een jaar lang krijgt hij de vrijheid om zich met het museum te bemoeien als een luis in de pels. Hij zal zeven keer ingrijpen op verschillende plekken in het museum, om zowel het museum als de bezoekers te verrassen met zijn frisse blik. Van Houten past zijn eigen artistieke inzichten toe om in het museum te 'luizen'. Op 18 juli trapt hij af met zijn eerste interventie: 40.000 collectiestukken. 

Vrijpas voor onderzoek en experiment
Pavèl van Houten is de derde Kunstluis. Eerder gingen de Nijmeegse kunstenaars Bart Drost en Elvira Duives hem voor. Van Houten is net als zijn voorgangers gekozen om zijn oorspronkelijke kijk. Zijn drijfveer is een brandende belangstelling in hoe mensen de wereld om zich heen begrijpen en betekenis geven. Hij zet zijn kunstenaarschap in als een vrijpas om te onderzoeken en te experimenteren.

40.000 collectiestukken
Van Houten stapt het museum binnen in een dynamische tijd: terwijl er een kersvers museum ‘draait’ op een tijdelijke locatie aan het Keizer Karelplein, wordt het oorspronkelijke museumpand aan het Kelfkensbos verbouwd, en worden daar tienduizenden collectiestukken zorgvuldig ingepakt, genummerd en getransporteerd naar tijdelijke depots. De eerste interventie is in het tijdelijke museum te zien van 18 tot en met 21 juli. Geheel passend bij de Nijmeegse Vierdaagse neemt Pavèl een loopje met meer dan 40.000 collectiestukken. Op de ramen van het museumpand aan het Keizer Karelplein laat hij zijn unieke kijk zien op de militaire verhuisoperatie, en trekt hij een parallel tussen de meer dan 40.000 wandelaars en meer dan 40.000 collectiestukken die aan de wandel gaan.

Nieuws


Loading...

Beeldende Kunst Nijmegen Partners

Bezoek ook Beeldende Kunst Arnhem

Beeldende Kunst Arnhem
×

nieuwsbrief ontvangen?