Beeldende Kunst Nijmegen: Nachtvizier bij Hubert
Wat is de moeite waard om te zien in de stad? Beeldende Kunst Nijmegen vraagt het aan verschillende schrijvers, die hun gedachten delen over beeldende kunst in de stad. Deze keer bezoekt schrijver Wanda Tiersma de tentoonstelling Nachtvizier bij Hubert.
Door: Wanda Tiersma
Wanneer we het terrein op lopen, lijkt het alsof ik een festival binnentreed. Het terras domineert het binnenplein met welig tierende bamboe en andere wildgroei. Onder een riante luifel staan gezellig tafeltjes bij elkaar, maar er is ook een zandbak met ligstoelen. Het is nog rustig en de crew is bezig met de laatste opruiming van het feest dat de vorige avond het begin van de expositie inluidde. We worden hartelijk begroet door een gastvrouw die ons wat vertelt over Hubert en de lopende expositie. Ik heb namelijk mijn vriend ook meegesleurd om kunst te gaan kijken, onder het mom van een drankje op het terras. Dat doen ze hier erg slim, met het terras verleiden ze een groter publiek om ook eens een uitstapje naar de hedendaagse culturele scene te maken.
Magische contrasten
Voordat we een tafeltje pakken, gaan we naar de expositie. Deze bevindt zich in een grote fabriekshal, naast een podium, tribune, café én een grote bus. In een soort passage tussen containers en oude, gehavende muren staan houten frames die grote foto’s dragen. De expositie is op zo’n manier opgebouwd, dat je vanuit elke hoek weer andere werken samen ziet komen, maar nooit alles in één geheel ziet. Dit vind ik tekenend voor het thema van deze serie, gemaakt door Elske Nissen. “Nachtvizier” luidt de titel voor deze tentoonstelling. In de foto’s zie ik grote licht en donker contrasten, die bijdragen aan een gevoel van magie. Daarnaast geven effecten zoals rook, onscherpte in delen van het beeld en gekleurd licht een onwerkelijke, dromerige indruk. In alle foto’s zijn mensen te zien die zich lijken over te geven aan een soort roes. Geen van allen lijken ze zich bewust van de kijker. Of het nu een grote, dansende groep is of een DJ die gefocust is op zijn apparatuur, ze zijn allemaal in hun eigen wereld. Een wereld waar wij als kijker een vleugje van mee kunnen krijgen.
Over de kunstenaar
Elske Nissen is fotograaf in opdracht, maar maakt ook eigen werk vanuit haar interesses. Haar liefde voor fotografie begon al toen ze 14 jaar was. Ze zag een schoonheid om zich heen die anderen niet leken te zien en wilde deze vastleggen, herinneringen maken. In deze expositie komen haar passie voor het medium en haar liefde voor de nacht mooi samen. De expositie werd geopend met een immersieve ervaring, waarbij publiek plaats mocht nemen in de eerder genoemde bus en via een koptelefoon spoken word kon beluisteren die live werd voorgedragen. Daarna was er een lichtshow in de fabriekshal en trad een Drag Queen op onder begeleiding van meer, versnellend spoken word. Deze onderdompeling in licht, geluid en kleur ondersteunde het thema van de expositie. Dit is het gevoel dat de werken van Elske uitdragen. De magie van de nacht, die je nooit zult begrijpen, maar waar je je alleen maar totaal aan kunt overgeven.
Hubert wil cultuur toegankelijk maken voor een breder publiek én jonge makers in de gelegenheid stellen zich verder te ontwikkelen. Maar bovenal is het een plek waar men elkaar ontmoet. Toen de oprichters van deze plek hier begonnen, in 2019, was dit ook het doel; mensen bij elkaar brengen een cultuur laten proeven, onder het genot van een drankje. Laagdrempelig en gezellig.
Nog twee zomers kunnen we van deze plek genieten, daarna worden hier de nodige woningen gebouwd. De expositie van Elske was tot 22 mei te bezoeken, maar het programma gaat gewoon door met bijvoorbeeld een muzikale voorstelling van Bertram van Alphen op 29 mei. En verder is het er gewoon hartstikke gezellig, dus kom gauw een drankje doen!
Beeldende Kunst Nijmegen en IntoNijmegen
Beeldende Kunst Nijmegen is een platform waarin professionele beeldende kunstorganisaties in de stad verenigd zijn, om gezamenlijk te werken aan een sterke, zichtbare, solidaire en duurzame beeldende kunstsector. In opdracht van BKN schrijven onafhankelijke schrijvers inhoudelijke teksten over een kunstwerk, tentoonstelling, project of kunstinstelling, om het gesprek over beeldende kunst in Nijmegen aan te jagen. Met een kritisch oog en een liefde voor kunst gaan zij de diepte in over dat wat nu te zien is. Dit project is een samenwerking met IntoNijmegen.