Moving Stories | de rijkdom van de Limes

Moving Stories | de rijkdom van de Limes

10 feb tot 30 sep
Museum Het Valkhof Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen

Tweeduizend jaar geleden liep dwars door Nederland de Limes, de grens van het Romeinse Rijk. Soldaten uit alle windstreken trokken naar de Rijn om forten en wachttorens op de zuidoever te bouwen en te bemensen, met in hun kielzog gezinnen, handelaren en ambachtslieden. Ze lieten alles wat ze kenden achter, soms uit vrije wil, maar vaak ook gedwongen. Moving Stories verbindt die oude geschiedenis met het heden. Archeologen en hedendaagse kunstenaars gingen op zoek naar de 'moving stories' van migratie.

Verborgen verhalen
Wie liepen ooit in die schoenen, maakten hun kleding vast met versierde spelden, of droegen amuletten om het onheil af te weren? Waar kwamen ze vandaan, welke weg hebben ze afgelegd? In de kleine alledaagse objecten die zijn gevonden langs de Limes liggen talloze verhalen besloten die tot nu toe amper zijn belicht. De eigenaren ervan kwamen niet alleen uit Italië, maar ook uit het huidige Spanje, Oostenrijk, Macedonië, Engeland, en zelfs het Midden-Oosten. Zo ontstond in de Romeinse grensstad Nijmegen een multiculturele samenleving. Ondanks de periode van tweeduizend jaar die deze wereld van de onze scheidt, zijn er meer overeenkomsten dan verschillen in achterliggende redenen waarom mensen van woonplek veranderen. 

Public-in-residence
Museum Het Valkhof nodigde vijftien mensen uit de regio Nijmegen uit, allen met een culturele achtergrond. Samen vormden zij het public-in-residence dat meedacht over de tentoonstelling en de bijbehorende activiteiten. De archeologische collectie van het museum was aanleiding tot gesprekken over: onthechting, onmacht, migratieroutes, in dialoog gaan met elkaar, identiteit, 'de ander' en thuis. De weerslag hiervan, de persoonlijke verhalen van de public-in-residence-leden die zij in een aantal bijeenkomsten met elkaar deelden, maakt onderdeel uit van de tentoonstelling en de bijbehorende publicatie. Een aantal van de hedendaagse kunstenaars verwerkte die input in nieuw werk voor Moving Stories.

De tentoonstelling is onderdeel van het project Ontgrenzen, een vierjarige samenwerking tussen Museum Het Valkhof en Museum Arnhem, mogelijk gemaakt door de Basisinfrastructuur voor regionale musea (de BIS). 

Elke laatste zondag van de maand om 14.00 uur kun je aansluiten bij een rondleiding door de tentoonstelling in het Arabisch. De rondleiding wordt gegeven door public-in-residence-lid Sam Alqalqeely waarin hij je meer vertelt over Moving Stories: de archeologische objecten, de hedendaagse kunst en over de verhalen achter de tentoonstellingen.
Cool Collection II

Cool Collection II

28 jan 2021 tot 14 aug
Museum Het Valkhof
Ayo | Singing Off-Key

Ayo | Singing Off-Key

3 jul tot 4 sep
Singular Art
Marena Seeling | Waalvisie

Marena Seeling | Waalvisie

16 jun tot 25 sep
Vief - Waalkade 66, 6511 XP Nijmegen
Wave: Moonshot part three

Wave: Moonshot part three

23 jul tot 30 sep
Museum Het Valkhof
Verstrengeld #3

Verstrengeld #3

4 mrt tot 31 okt
-

Loading...

Beeldende Kunst Nijmegen Partners

Bezoek ook Beeldende Kunst Arnhem

Beeldende Kunst Arnhem
×

nieuwsbrief ontvangen?