Ad Bercht | Onder constructie

Ad Bercht | Onder constructie

12 sep tot 17 okt
Galerie De Natris Van Dulckenstraat 20 , 6512 DT Nijmegen

Ad Bercht (Utrecht 1952) studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten Artibus in Utrecht en volgde een studie kunstgeschiedenis aan de toenmalige Rijksuniversiteit in dezelfde stad. Na zijn studie kunstgeschiedenis is hij ook werkzaam geweest als kunsthistoricus en als informatiespecialist bij de TU Delft. De kunstenaar woont en werkt in Delft.

Sinds de introductie vanuit China in Europa van het papier aan het einde van de middeleeuwen is het materiaal populair als drager bij beeldende kunstenaars. Dat is nog steeds zo. Voor Bercht is (handgeschept) papier niet alleen een drager voor tekeningen, maar ook een autonoom materiaal met eigenschappen zoals schepranden, structuur, textuur en kleur. 

Het papier waarop hij artistieke exercities uitvoert, maakt hij ook zelf (van oude tekeningen), zodat hij het proces van het ontstaan van het kunstwerk geheel in eigen handen heeft. Elk    werk is voor hem onderdeel van een ontwikkelingsproces, is dus in feite altijd "onder constructie". 

Ad Bercht is naast beeldend kunstenaar ook kunsthistoricus en het is dan ook niet verwonderlijk dat hij gefascineerd is door de moderne kunstgeschiedenis en zich daardoor laat inspireren. Vooral kunstenaars van de minimalistische stromingen voor wie minder zwaarder telt dan meer, zoals de door hem bewonderde Ben Akkerman (1920-2010).

Naast de belangrijke rol van de kunstgeschiedenis en het materiaal waarmee de kunstenaar werkt, vormen muziek en het landschap belangrijke, maar meer indirecte inspiratiebronnen. Vooral in de stilte van de natuur en de stiltemomenten in muziek ziet Ad Bercht een parallel met de leegte in zijn tekeningen.
 
Op zondag 12 september om 15.00 uur wordt de tentoonstelling geopend door Henk Ester, dichter.

Galerie De Natris is open op zondagen van 13.00 tot 17.00 uur
Qtopia @ POPOP

Qtopia @ POPOP

9 okt tot 24 okt
POPOP
François Maree | Tegendraads

François Maree | Tegendraads

16 okt tot 30 okt
Kunstmagazijn
Verstrengeld #II

Verstrengeld #II

15 sep tot 31 okt
Platform DIS -
Videofestival

Videofestival

13 nov tot 23 dec
Expo Bart
Horizon

Horizon

15 okt tot 2 jan 2022
Museum Het Valkhof
Lawine!!! | Oscar Peters

Lawine!!! | Oscar Peters

7 jun tot 27 mrt 2022
Museum Het Valkhof
Cool Collection II

Cool Collection II

28 jan tot 4 apr 2022
Museum Het Valkhof

Loading...

Beeldende Kunst Nijmegen Partners

Bezoek ook Beeldende Kunst Arnhem

Beeldende Kunst Arnhem
×

nieuwsbrief ontvangen?