Licht en donker | Nurzehra Ulukaya en Sjoerd Tegelaers

Licht en donker | Nurzehra Ulukaya en Sjoerd Tegelaers

31 okt tot 12 dec
De Nieuwe Gang Kloosterstraat 7, 6641 KW Beuningen

Nurzehra en Sjoerd waren nog jong toen eind vorige eeuw vakkundigheid als zijnde passé verfoeid werd, terwijl het eigenlijk zo is dat al die eeuwen traditie duidelijk toonden dat kunstenaars er vooral in slaagden telkens opnieuw een beeld van hun tijd te geven. De ‘David’ van Michelangelo was grensverleggend omdat Michelangelo besloot om David, niet zoals gebruikelijk vechtend met Goliath af te beelden, maar hem tot stilstand bracht in die fractie van een seconde dat hij besloot om tot aanval over te gaan. Deze keuze verbeeldde de ultieme renaissance-gedachte; ‘Ik denk, dus ik ben’.
 
Je kunt als kunstenaar anno nu kiezen voor een breed scala aan media en materialen, niets moet en alles kan. Één van de redenen voor ons om Nurzehra Ulukaya en Sjoerd Tegelaers samen te willen brengen is hun fascinatie voor juist ‘klassieke’ technieken. Beide kunstenaars kozen ervoor zich de arbeidsintensieve technieken van keramiek en respectievelijk de mezzotint eigen te maken.
 
Daar waar een realist de zichtbare werkelijkheid wil benaderen is Sjoerds en Nurzehra’s vormtaal figuratief; zij willen de werkelijkheid naar hun hand zetten. Daarmee sluit hun werk aan op de ontwikkeling die werd ingezet door Caspar David Friedrich. Hij betoogde dat een kunstenaar niet moest schilderen wat hij ‘voor’ zich zag, maar juist dat wat hij ‘in’ zich zag. Daarmee opende Friedrich de deur van de waarneming naar de beleving van de werkelijkheid.
 
Hoe wij die werkelijkheid nu in 2021 zien wordt veelal bepaald door hoe wij deze ervaren en ervaren hebben. Dat brengt ons opnieuw bij Sjoerd en Nurzehra; hun werk ontstaat uit hoe zij de werkelijkheid en het leven beleven, als in ‘Ik ervaar, dus ik besta’. Sjoerd geeft daarbij met een soms verrassend luchtige zwarte humor zijn commentaar op onze moraliteit. Nurzehra zoekt met een onbevangen blik naar beelden die deel uitmaken van ons collectieve bewustzijn. Het werk van Nurzehra oogt helder, het werk van Sjoerd is donker, maar het licht is in het werk van Sjoerd even aanwezig als het duister in het werk van Nurzehra. Sommige figuren in beider werk lijken misschien bang in het donker, hun makers schuwen het duister niet.
 
De Nieuwe Gang is een leeg canvas dat een kunstenaar geheel naar eigen inzicht naar zijn hand kan zetten. De Nieuwe Gang tot je beschikking krijgen is om die reden voor ons een blijk van vertrouwen in de kracht en eigenzinnigheid van deze beide kunstenaars.
Deze dialoog is een intrigerend spel dat ons bevraagt over onze ervaringen en onze plaats in dit spel. Over de kracht van het werk en het onderlinge spel kan ik nu nog heel lang uitweiden maar, zoals het hoort, is nu eerst het woord aan het werk. Daarna spreek ik je graag!
 
- Casper ter Heerdt
 
“Dialoog # 2, Nurzehra Ulukaya en Sjoerd Tegelaers” is de laatste tentoonstelling uit drie waarin wij ons 40 jarig bestaan vieren. De tentoonstelling is te zien t/m 12 december, op zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur (buiten openingstijden op afspraak).
 
Op 21 november zullen Sjoerd en Nurzehra vertellen over hun technieken en over hun ervaringen met een experiment in het onderzoeken van het vakgebied van de ander. Op 12 december sluit Patrick Mangnus, kunstenaar, docent en curator, de tentoonstelling af.

Artisttalk
Zondag 21 november om 15 uur is de ARTISTTALK met NURZEHRA ULUKAYA en SJOERD TEGELAERS over DIALOOG # 2, onze laatste tentoonstelling waarmee we ons 40 jarig bestaan vieren.

Sjoerd en Nurzehra zullen vertellen over hun technieken en over hun ervaringen met een experiment in het onderzoeken van het vakgebied van de ander. Ook is er uiteraard ruimte voor een gesprek met het publiek, zoals je van ons gewend bent.

Vanwege de nieuwste coronamaatregelen kunnen we maximaal 20 bezoekers uitnodigen.
Daarom willen we je vragen je aan te melden voor de ARTISTTALK via info@denieuwegang.nl. Wij zullen je dan een bevestiging sturen of laten weten of alle beschikbare plaatsen vergeven zijn. Wij vragen je bij binnenkomst om een coronatoegangsbewijs. Een mondkapje dragen is verplicht.
PLAY PAUSE FORWARD

PLAY PAUSE FORWARD

13 nov tot 23 dec
Expo Bart
Stadstekenaar Nijmegen

Stadstekenaar Nijmegen

31 aug tot 31 dec
The Big Draw @ Schouwburg - Keizer Karelplein 32H, 6511 NH Nijmegen
Muur voor Talent 2021 | Feleon

Muur voor Talent 2021 | Feleon

19 nov tot 31 dec
Derde Wal -
Horizon

Horizon

15 okt tot 2 jan 2022
Museum Het Valkhof
From Beuys to Eternity

From Beuys to Eternity

1 nov tot 9 jan 2022
Museum Het Valkhof -
Casper Prager @ VIEF

Casper Prager @ VIEF

28 nov tot 16 jan 2022
Singular Art @ Vief -
Hout, zand, bont & diefstal

Hout, zand, bont & diefstal

10 dec tot 16 jan 2022
POPOP
Hedendaagse sieraden

Hedendaagse sieraden

7 nov tot 16 jan 2022
Galerie Marzee
Compost: (Un)becoming

Compost: (Un)becoming

11 dec tot 16 jan 2022
POST
Langs de Waal

Langs de Waal

5 nov tot 1 feb 2022
Besiendershuis
Lawine!!! | Oscar Peters

Lawine!!! | Oscar Peters

7 jun tot 27 mrt 2022
Museum Het Valkhof
Cool Collection II

Cool Collection II

28 jan tot 4 apr 2022
Museum Het Valkhof

Loading...

Beeldende Kunst Nijmegen Partners

Bezoek ook Beeldende Kunst Arnhem

Beeldende Kunst Arnhem
×

nieuwsbrief ontvangen?