Heaven knows I'm miserable now | Koos de Vries

Heaven knows I'm miserable now | Koos de Vries

1 apr tot 16 mei
RUIS Hertogstraat 119, 6511 RX Nijmegen

Sport en de Griekse mythologie zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar. Het ontstaan van sportieve bezigheden werd altijd in verband gelegd met goden en mythes. Zo gek is de fascinatie van Koos de Vries voor boxen en mythologieën niet. De liefde die de kunstenaar heeft voor het boksen is terug te zien in een groot deel van zijn schilderkunst, de beelden zijn van snapshots van een gevecht waarin je de toeloop naar iets cruciaals ziet. 

In zijn studio heeft hij een grote verzameling met foto's van alles wat hem interesseert, voornamelijk boksers. De reeks schilderijen is vernoemd naar het nummer 'Heaven knows I'm miserable now' van The Smiths, waarin de zanger Morrissey in zelfmedelijden zijn leven overpeinst. In dit zelfmedelijden ziet de Vries zowel dramatiek als humor en zelfspot. 

In het karakter van het nummer schildert hij een narratieve wereld met daarin zichzelf als slachtoffer van de Griekse tragedie. Prometheus, wiens lever dagelijks uit zijn lichaam wordt gereten, vormt het stereotype van de zuipende, lijdende kunstenaar. Narcissus, doorboord door een liefdespijl en wegkwijnend in liefdesverdriet door zijn eigen, onvangbare reflectie als referentie naar het zelfportret. Bij RUIS transformeerde Koos de Vries letterlijk de muren tot zijn canvas waar zijn serie lijdende figuren op doek, overvloeit in een grote installatie. 

Maak hier een afspraak om langs te komen bij RUIS.
Nucleus of Capital

Nucleus of Capital

17 apr tot 16 mei
POST
Big Draw Extended | KRA! gaat door | Astrid Mulder

Big Draw Extended | KRA! gaat door | Astrid Mulder

24 apr tot 29 mei
Papengas 6 -
De Pest

De Pest

25 feb tot 11 jul
Museum Het Valkhof
Cool Collection II

Cool Collection II

28 jan tot 31 dec
Museum Het Valkhof

Loading...

Beeldende Kunst Nijmegen Partners

Bezoek ook Beeldende Kunst Arnhem

Beeldende Kunst Arnhem
×

nieuwsbrief ontvangen?