Eelko van Iersel

Eelko van Iersel
Warmte, licht, kracht…
Warmte, licht en kracht stralen vanaf de non-figuratieve olieverfschilderijen van Eelko van Iersel (1976). Het is zijn intentie dat de schilderijen een positieve werking hebben op de omgeving. Ze geven uw huis, bedrijf of presentatieruimte dynamiek en verstilling.

Non-figuratieve olieverfschilderijen
De fantasie van de toeschouwer wordt regelmatig geprikkeld bij het zien van de organische kleurvlakken en composities. Mede daardoor herkent de toeschouwer beelden en krijgen herinneringen vorm. Zo ontstaan er concrete voorstellingen in schilderijen die van origine non-figuratief bedoeld zijn.

"Ik speel altijd met het thema ‘ruimte'. In mijn non-figuratieve schilderijen zijn veel elementen uit de natuur te herkennen, zoals stromingen van een rivier, een delta, ruwe gesteente, vertakkingen en boomwortels. Als toeschouwer weet je niet of je kijkt iets immens groots of juist naar iets heel kleins. Is het een opname vanuit een satelliet? Kijk ik een groot landschap in? Óf zie ik een vergroot detail van een edelsteen. Zijn het schimmeldraden van een paddestoel of de delta van een rivierbedding. Een interessant spel tussen micro- en macro-perspectief. Het 'grotere in het kleinere' en het 'kleinere in het grotere'. Tijdens het werken reis ik tussen 'de werelden' en verbind ik deze met elkaar tot een geheel, zodat er synergie ontstaat.” (Eelko van Iersel, 2022)

Met handen, zonder kwasten
Eelko maakt de schilderijen met zijn handen en gebruikt daarbij geen penselen en kwasten. Verschillende verfsoorten, zand en olieverf vormen zijn schilderspalet, waardoor de huid van het schilderij gelaagd en robuust is. Het materiaalgebruik en de intense kleurcombinaties zorgen voor energieke expressies.

Spaanse titels
De schilderijen hebben alle een Spaanse titel gekregen. Dit komt voort uit zijn liefde voor Andalusië, Latijns-Amerika en de Spaanse taal.

Spirit
Vanuit zijn visie en overtuiging is er ‘altijd en overal’ inspiratie. ‘Het enige wat ik moet doen is openstaan voor de inspiratie die er is. Dat gebeurt wanneer ik de stilte in mezelf ervaar en vanuit spirit creëer’. In zijn schilderijen schijnt het vormloze door de vorm.

Dialoog
De kunstenaar wil de toeschouwer graag uitnodigen om de tijd te nemen om de schilderijen te bekijken. Te snel van het ene naar het andere schilderij kijken is een gemiste kans om het meer op je in te laten werken. Wanneer je langer kijkt kan er ruimte ontstaan voor stilte, onbevangenheid en intimiteit. Kunst is er niet enkel om bekeken te worden, kunst kijkt ons aan en fungeert als een weerspiegeling van jezelf. Er ontstaat een dialoog tussen de toeschouwer en het schilderij.

Exposities
De schilderijen van Eelko van Iersel worden geëxposeerd in verschillende galerieën in binnen- en buitenland (o.a. Galerie T, Middelburg, Galerie Zeven Zomers, Nijmegen) 
Zijn schilderijen worden getoond op internationale kunstbeurzen (o.a. ART Gent (België), Lille Art Up (Lille, FR.)
Honderden creaties zijn verkocht aan particulieren, verzamelaars en bedrijven in binnen- en buitenland. 

Loading...

Beeldende Kunst Nijmegen Partners

Bezoek ook Beeldende Kunst Arnhem

Beeldende Kunst Arnhem
×

nieuwsbrief ontvangen?