dinsdag 10 december 2019

KKN-lezing dr. Gregor Weber: Rembrandt - Velazquez, Hollandse & Spaanse Meesters

KKN-lezing dr. Gregor Weber: Rembrandt - Velazquez, Hollandse & Spaanse Meesters
Op dinsdag 10 december vindt een KKN-lezing plaats van dr. Gregor Weber.

Rembrandt, Frans Hals en Johannes Vermeer hebben de Spaanse meesters Velázquez, Francisco de Zurbarán en Bartolomé Murillo nooit gekend en ze wisten zo goed als zeker niets van elkaar. Toch zijn er duidelijke overeenkomsten aan te wijzen. Zo stond de schilderkunst in de zeventiende eeuw in beide landen hoog in aanzien, waarbij religie en realisme werden beschouwd als de hoogste doelen.

Ook wordt de zeventiende eeuw gekenmerkt door oorlog en politieke spanningen tussen de Nederlanden en Spanje. Desondanks maken beide landen een periode van uitzonderlijke artistieke bloei door die zijn climax bereikte met de opkomst van twee van de grootste schilders aller tijden, Rembrandt van Rijn (1606-1669) en Diego Velázquez (1599-1660). In de tentoonstelling van het Rijksmuseum worden ruim zestig schilderijen van de Spaanse en Nederlandse meesters in paren getoond, wat op de eerste plaats tot verrassende dialogen leidt. Daarnaast laten de confrontaties opvallende overeenkomsten zien wat betreft thema’s als geloof, rijkdom, macht en liefde. De tentoonstelling is nog te zien tot 19 januari.

Tijdens deze lezing zal dr. Gregor Weber nader ingaan op deze visuele paralellen tussen Nederlandse en Spaanse meesters. Daarnaast zal hij meer vertellen over de totstandkoming van de tentoonstelling in samenwerking met het Prado in Madrid. 

Locatie: Erasmusgebouw lokaal E.250 (Erasmusplein 1, 6525HT Nijmegen)
Onze lezingen beginnen om 19:30 en duren ongeveer een uur. De zaal opent om 19:00 en na afloop is er tijd om na te praten met koffie en thee. 
 
Entree:
Studenten en scholieren (op vertoon van en studenten- of scholierenpas): gratis
Medewerkers en Alumni Benefits Cardhouders: €3,-
Overige bezoekers: €5,-

Voor meer informatie of aanmelden zie: www.ru.nl/kkn

Loading...

Beeldende Kunst Nijmegen Partners

Bezoek ook Beeldende Kunst Arnhem

Beeldende Kunst Arnhem