Work Holiday + De Achtergrond

Work Holiday + De Achtergrond

10 nov 2019
Extrapool Tweede walstraat 5, 6511 LN Nijmegen

Nieuwe wandtekeningen van Marc Nagtzaam en Simone van Dijken, lezing en performance.

Work Holiday is de naam van een reeks bijzondere book residencies. Tijdens Work Holiday kan een kunstenaar onder begeleiding van Knust/Extrapool in een werkperiode van zeven dagen een boek komen maken. Van 4 t/m 10 november zal de volgende Work Holiday kunstenaar komen werken aan gestencild boek samen met Knust.

Masahiro Takahashi is een Japanse muzikant. Hij componeert met behulp van verschillende instrumenten en iOS-applicatie. Hij is geïnteresseerd in hoe muziek de perceptie en emotie van de mens beïnvloedt.  Zijn recente releases omvatten “Omnipresent Windows” (Jj funhouse), “Métron mixtape 57” (Métron Records) en “Music of inside the snail’s shell” (Slow Editions). Takahashi is ook een ondersteunend lid van Takao (em records) en cureert de compilatietape-serie, ‘Sound Journal’ (Slow Editions).

Met De Achtergrond speelt Extrapool in op de huidige belangstelling voor de tekenkunst als kunstvorm. We nodigen tekenaars met een sterk signatuur uit om grote wandtekeningen te maken in onze entree en bovenbouw van de toonzaal. De tekeningen worden deel van Extrapool en gaan samen met het steeds veranderende stencildrukwerk op onze muren een uitwisseling aan met het programma.

Het werk van Marc Nagtzaam is gebaseerd op het idee van een patroon, de herhaling. Hij tekent lijnen, rasters, cirkels, woorden of zinnen in een eindeloze zoektocht naar stukjes informatie. In potlood en krijt, zowel op papier als rechtstreeks op de wand. Zijn tekens zijn steeds intuïtief samengebracht en een (her)combinatie van elementen uit de architectuur, grafisch ontwerp, details uit gevonden foto’s of delen uit eerder gemaakt werk. In 2015 verscheen het boek Zeichnungen, waarvoor Nagtzaam zijn tekeningen uit elkaar om ze vervolgens opnieuw te combineren tot andere tekeningen. Met zijn muurtekeningen weet Nagtzaam de architecturale ruimte op een unieke manier te herdefiniëren. Zoals Nagtzaam zelf opmerkt: “Ik ben op zoek naar representaties van een (schijnbaar) concrete realiteit en ik zoek naar afbeeldingen die alleen als tekening kunnen bestaan.”

Simone van Dijken is beeldend kunstenaar en performer. Haar werk onderzoekt de kwetsbaarheid van lichamen, mens en object. Met haar tekeningen en schilderijen filtert ze associatieve opeenstapelingen en verbindingen uit onze consumptiemaatschappij. Haar performances zijn een combinatie van spoken word, gitaarnoise en improvisatie. Ze isoleert momenten waarin een andere tijdsbeleving heerst; waar het niet-nuttige, onproductieve, en onaffe wordt gearticuleerd. Van Dijken was Researcher Fine Arts aan de Jan van Eyck Academie en ontving het Dorothea-Erxleben-Stipendium voor schilderkunst. Simone van Dijken woont en werkt in Berlijn. Vanavond geeft ze een performance.

Na de première zijn de nieuwe wandtekeningen drie maanden zichtbaar voor het publiek. De Achtergrond kan bezocht worden tijdens onze evenementen of op afspraak via Danielle Lemaire kunst@extrapool.nl. 
+1 | Willem de Haan

+1 | Willem de Haan

12 mrt tot 14 jun
RUIS
Johannes Langkamp | MODELLENFABRIEK

Johannes Langkamp | MODELLENFABRIEK

5 jun tot 28 jun
Expo Bart
Singular-Art gaat weer open

Singular-Art gaat weer open

2 jun tot 1 jul
Singular Art
WIEBERT_residentie | JAM van der AA

WIEBERT_residentie | JAM van der AA

4 jun tot 1 jul
De oude Gaper -
Vanaf de straat 2020

Vanaf de straat 2020

20 apr tot 31 aug
Galerie De Natris
Brieven aan Nijmegen

Brieven aan Nijmegen

4 mei tot 31 aug
Expoplu

Loading...

Beeldende Kunst Nijmegen Partners

Bezoek ook Beeldende Kunst Arnhem

Beeldende Kunst Arnhem