UNFURL | Ronald de Ceuster

UNFURL | Ronald de Ceuster

25 apr 2019 tot 9 jun 2019
Expo Bart Waalbandijk 14C, 6541 AJ Nijmegen

Het tweede project van dit jaar is van Ronald de Ceuster, die afgelopen week in de galerie een ruimte vullende installatie heeft gemaakt.

Als je de deur van Galerie Bart Nijmegen opent, stap je direct het beeld in. Baan je je een weg door grote vellen verf die van het plafond van de voormalige fabriekshal bladderen? Waan je je in een dicht woud, waar zo nu en dan zonlicht door het gebladerte breekt? Of associeer je het mintgroene materiaal met huid, fragiel kantwerk of zacht heen en weer bewegende planten in een onderwaterwereld? Wat het beeld ook losmaakt, onvermijdelijk is een veranderde blik op de ruimte, waartoe je je door de interactie met de installatie wel móet verhouden.

‘Mijn werk is de laatste jaren steeds meer losgekomen van de ruimte. Waar ik eerder de tekening liet bepalen door de ruimte, laat ik nu de tekening de ruimte bepalen,’ aldus Ronald de Ceuster (Breda 1960). Zijn weapon of choice? Dat is het purpistool, ingezet als tekengerei. Waar hij voorheen met het purschuim de architectonische kenmerken van een plek aftastte en zichtbaar maakte, heeft het materiaal zelf intussen een steeds centralere rol in zijn installaties verworven. Ronald omarmt daarbij zowel de expressiviteit als de tactiliteit en kwetsbaarheid van het materiaal. ‘Ik zoek steeds de grenzen op van wat het aankan.’ Het door hem bewerkte purschuim verwijst daarmee naar vergankelijkheid en verval, maar getuigt tegelijkertijd van speelsheid, lichtheid en vrijheid. 

Performer Petra Dictus en danseres Sjifra Ijpma voeren op zaterdag 18 mei een dansante performance uit in de installatie. Met eenvoudige dansprincipes reageren zij op de ruimte, het beeld en de soundtrack. Soms zal hun aanwezigheid sterk zicht- en voelbaar zijn, soms zijn ze haast terloops aanwezig. De acts vinden plaats tussen 13:30 en 16:30 uur en zijn doorlopend en gratis toegankelijk. 
26 mei: Ernie Bossmann > gedichten / poëzie
2 juni: Stefanie Janssen > muziek & zang
9 juni: vanaf 15:30u > afsluiting expo met Ronald de Ceuster.

Meer informatie op Instagram en Facebook
Openingstijden: donderdag-vrijdag: 12.00-18.00 uur, zaterdag-zondag 12.00-17.00 uur, en op afspraak
+1 | Willem de Haan

+1 | Willem de Haan

12 mrt tot 14 jun
RUIS
Johannes Langkamp | MODELLENFABRIEK

Johannes Langkamp | MODELLENFABRIEK

5 jun tot 28 jun
Expo Bart
Singular-Art gaat weer open

Singular-Art gaat weer open

2 jun tot 1 jul
Singular Art
WIEBERT_residentie | JAM van der AA

WIEBERT_residentie | JAM van der AA

4 jun tot 1 jul
De oude Gaper -
Vanaf de straat 2020

Vanaf de straat 2020

20 apr tot 31 aug
Galerie De Natris
Brieven aan Nijmegen

Brieven aan Nijmegen

4 mei tot 31 aug
Expoplu

Loading...

Beeldende Kunst Nijmegen Partners

Bezoek ook Beeldende Kunst Arnhem

Beeldende Kunst Arnhem