UNFURL | Ronald de Ceuster

UNFURL | Ronald de Ceuster

25 apr tot 9 jun
Galerie Bart Waalbandijk 14C, 6541 AJ Nijmegen

Het tweede project van dit jaar is van Ronald de Ceuster, die afgelopen week in de galerie een ruimte vullende installatie heeft gemaakt.

Als je de deur van Galerie Bart Nijmegen opent, stap je direct het beeld in. Baan je je een weg door grote vellen verf die van het plafond van de voormalige fabriekshal bladderen? Waan je je in een dicht woud, waar zo nu en dan zonlicht door het gebladerte breekt? Of associeer je het mintgroene materiaal met huid, fragiel kantwerk of zacht heen en weer bewegende planten in een onderwaterwereld? Wat het beeld ook losmaakt, onvermijdelijk is een veranderde blik op de ruimte, waartoe je je door de interactie met de installatie wel móet verhouden.

‘Mijn werk is de laatste jaren steeds meer losgekomen van de ruimte. Waar ik eerder de tekening liet bepalen door de ruimte, laat ik nu de tekening de ruimte bepalen,’ aldus Ronald de Ceuster (Breda 1960). Zijn weapon of choice? Dat is het purpistool, ingezet als tekengerei. Waar hij voorheen met het purschuim de architectonische kenmerken van een plek aftastte en zichtbaar maakte, heeft het materiaal zelf intussen een steeds centralere rol in zijn installaties verworven. Ronald omarmt daarbij zowel de expressiviteit als de tactiliteit en kwetsbaarheid van het materiaal. ‘Ik zoek steeds de grenzen op van wat het aankan.’ Het door hem bewerkte purschuim verwijst daarmee naar vergankelijkheid en verval, maar getuigt tegelijkertijd van speelsheid, lichtheid en vrijheid. 

Performer Petra Dictus en danseres Sjifra Ijpma voeren op zaterdag 18 mei een dansante performance uit in de installatie. Met eenvoudige dansprincipes reageren zij op de ruimte, het beeld en de soundtrack. Soms zal hun aanwezigheid sterk zicht- en voelbaar zijn, soms zijn ze haast terloops aanwezig. De acts vinden plaats tussen 13:30 en 16:30 uur en zijn doorlopend en gratis toegankelijk. 
26 mei: Ernie Bossmann > gedichten / poëzie
2 juni: Stefanie Janssen > muziek & zang
9 juni: vanaf 15:30u > afsluiting expo met Ronald de Ceuster.

Meer informatie op Instagram en Facebook
Openingstijden: donderdag-vrijdag: 12.00-18.00 uur, zaterdag-zondag 12.00-17.00 uur, en op afspraak
sometimes I WONDER

sometimes I WONDER

21 jun tot 22 sep
Museum Het Valkhof
Young Art Weekend

Young Art Weekend

1 nov tot 3 nov
-
Sieraden uit de bodem

Sieraden uit de bodem

6 feb tot 31 dec
Museum Het Valkhof

Loading...

Beeldende Kunst Nijmegen Partners

Bezoek ook Beeldende Kunst Arnhem

Beeldende Kunst Arnhem