Sebastiaan Spit | schilder van het noordzeelicht

Sebastiaan Spit | schilder van het noordzeelicht

27 okt tot 1 dec
Galerie De Natris Van Dulckenstraat 20 , 6512 DT Nijmegen

Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw onderzoekt Sebastiaan Spit hoe de Hollandse schilders er in slaagden het typische Hollandse licht te vangen .Vooral de wolkenhemels in het werk van de Haarlemse wolkenspecialist Salomon Jacobsz. van Ruijsdael (1600-1670) had zijn speciale aandacht. Het ultieme voorbeeld was voor hem het schilderij met de titel  De molen bij Wijk bij Duurstede (c. 1668), dat nu in de Eregalerij van het Rijksmuseum in Amsterdam te zien is. Voor Sebastiaan Spit is dit schilderij het perfecte voorbeeld van hoe tijd,  licht en ruimte in harmonie in één blik zijn gevangen. En net zoals de vaderlandse dichters, en onze weermannen en -vrouwen is  hij gefascineerd door de oneindige variaties in de vormentaal van de wolken. Maar het beschrijven van  wolken is nog iets anders dan het schilderen van wolken. En dat laatste lijkt de levenstaak van deze kunstenaar: de kunst van het schilderen van licht door middel van wolken. 
In 2001 exposeerde Sebastiaan Spit voor het eerst bij Galerie de Natris. Zijn wolken waren toen nog geschilderd vanuit de directe fysieke waarneming. Nu, achttien jaar later, zijn de wolken van Sebastiaan Spit meer eigen geworden. Weliswaar nog steeds geïnspireerd op wat ons boven ons hoofd hangt, maar nu veel zoals de schilder wolken ervaart en waarneemt: de wolk wordt een op zichzelf staand gegeven.
Dat zich eigen maken geeft de kunstenaar natuurlijk heel veel mogelijkheden om het fenomeen wolk schilderkunstig ten volle uit te buiten. Sebastiaan Spit profileert zich met zijn nieuwe schilderijen niet alleen als wolkenschilder, maar ook als lichtvanger van het bijzondere Noordzeelicht. En wat is er meer elementair dan licht voor een schilder?

Opening:
Zondag 27 oktober, 15.00 uur, door de kunstenaar met presentatie van het boek 'Sebastiaan Spit schilder van het Noordzee licht'. 
Openingstijden: 
Zondag, 13.00-17.00 uur, en op afspraak
Young Art Weekend: Nieuwe Oogst

Young Art Weekend: Nieuwe Oogst

1 nov tot 22 dec
Galerie Bart
Sieraden uit de bodem

Sieraden uit de bodem

6 feb tot 31 dec
Museum Het Valkhof
Deze Twee | Buiken en Folders

Deze Twee | Buiken en Folders

16 nov tot 4 jan 2020
Kunstmagazijn

Loading...

Beeldende Kunst Nijmegen Partners

Bezoek ook Beeldende Kunst Arnhem

Beeldende Kunst Arnhem