Niki Murphy

Niki Murphy

5 mei tot 30 jun
Galerie De Natris Van Dulckenstraat 20 , 6512 DT Nijmegen

Als kind tekende Niki Murphy (Breda 1962) graag en veel. Haar biologieleraar leerde haar de betekenis van het begrip biotoop kennen, een ontdekking die in haar latere werk een belangrijke rol zou gaan spelen. De ontdekking van de ruimte om je heen en hoe die ruimte ingrijpend kan veranderen door een subtiele ingreep.
 
Als werkzaam beeldend kunstenaar bleef aanvankelijk het tekenen haar belangrijkste manier van uitdrukken. Het tekenen was toen een heroriëntering op het bestaan, grip krijgen op de wereld, zoals in haar kindertijd. Grote tekeningen in een scala van verschillende tekentechnieken. Enkele jaren geleden gooide zij het roer om. Het tekenen gaf te weinig mogelijkheden voor haar om de driedimensionale ruimte diepgaander te verstaan. De oplossing vond de kunstenaar aanvankelijk in het construeren van installaties via diaprojecties en diacollages. Maar ook die oplossing bevredigde niet omdat het resultaat (toch weer) tweedimensionale beelden opleverde.
 
Tijdens een werkperiode in ArToll, een kunstlaboratorium in Bedburg-Hau (bij Kleve, Duitsland) ontdekte ze dat je een tekening als het ware uit de muur kunt trekken. Zo ontstonden de muurassemblages: subtiele, tekenachtige, ijle constructies opgebouwd uit onderdelen van elektronische apparatuur die, hoe jong dan ook, alweer in onbruik is geraakt, zoals cassetterecorders en walkmans. Deze ontdekking gaf haar een ruime armslag om de ruimte dieper te exploreren. Op het ogenblik is zij bezig om in de muurassemblages uitgeknipte papieren plattegronden te verwerken, waarmee zij haar ervaringen met een werkelijke fysieke ruimte verder uitbouwt.
 
Deze nieuw ingeslagen weg en nog niet eerder in een publieke ruimte getoonde verrassende en speelse muurassemblages van Niki Murphy zijn nu te zien in Galerie de Natris.
 
Opening: zondag 5 mei, 15.00 uur door Ria Roerdink, beeldend kunstenaar/performer en Jan Hoenselaar, muzikant

Finissage: zondag 30 juni, 15.00 uur

Openingstijden: 
zondagen, 13.00 - 17.00 uur, en op afspraak. Op zondag 9 juni (Pinksteren) gesloten. 
The Big Draw

The Big Draw

5 sep tot 8 sep
-
Boekpresentatie Stacy Wakefield

Boekpresentatie Stacy Wakefield

8 sep
Museum Het Valkhof -
Derde Wal LAB

Derde Wal LAB

31 aug tot 8 sep
Festival de Oversteek -
DRAW BIG

DRAW BIG

8 sep
POPOP
Nijmeegse Kunstnacht

Nijmeegse Kunstnacht

21 sep
-
sometimes I WONDER

sometimes I WONDER

21 jun tot 22 sep
Museum Het Valkhof
Oddstream Book Club

Oddstream Book Club

23 sep
Oddstream
Young Art Weekend

Young Art Weekend

1 nov tot 3 nov
-
Sieraden uit de bodem

Sieraden uit de bodem

6 feb tot 31 dec
Museum Het Valkhof
Biënnale Gelderland

Biënnale Gelderland

10 okt tot 4 jan 2020
Museum Het Valkhof

Loading...

Beeldende Kunst Nijmegen Partners

Bezoek ook Beeldende Kunst Arnhem

Beeldende Kunst Arnhem