Piet Jetten: Bed

Piet Jetten: Bed

17 mrt 2019 tot 28 apr 2019
Galerie De Natris Van Dulckenstraat 20 , 6512 DT Nijmegen

In de ruim tienjarige relatie met Galerie de Natris heeft beeldend kunstenaar Piet Jetten (Boxmeer 1961) zijn artistieke onderzoektocht duidelijk gestalte kunnen geven. Van een rasechte jongleur met het penseel tot overdadige barokachtige objecten. Altijd gebaseerd op artefacten uit zijn rijke verzameling gevonden op rommelmarkten en uitdragerswinkels. Want de kunstenaar Piet Jetten is een fervent verzamelaar. Die verzameling gebruikt hij als inspiratie- en voedingsbron voor zijn artistieke werk, waarbij zijn insteek telkens verandert.
 
Het werk in de tentoonstelling Bed heeft eigenlijk geen uitleg nodig. Het bed, het ledikant, een bundel ligstro is in de kunstgeschiedenis een geliefd onderwerp. Niet zo vreemd wanneer je bedenkt dat we een groot deel van ons leven in een bed doorbrengen. Het bed kan verwijzen naar geboorte, ziekte, dood, maar ook naar veiligheid en genot. Het bed is een metafoor voor onze oorsprong en ons einde, en eigenlijk alles wat daar tussenin ligt, het leven. 
 
In 1999 exposeerde de Engelse kunstenares Tracy Emin haar onopgemaakte bed waarin zij enkele nachten haar verdriet van een kapotte relatie had verdronken als kunstwerk (The Bed 1998) in de Tate Gallery in Londen. Het was destijds een moedige daad om je zo kwetsbaar te durven opstellen.   De werken van Piet Jetten, die nu worden geëxposeerd in Galerie de Natris, zijn veel ingetogener, subtieler dan The Bed van Emin. Ze vallen niet meteen rauw op het dak, maar bij nadere beschouwing laten ze wel een harde pijnlijke werkelijkheid zien.  De kunstenaar geeft in deze nieuwe serie werken veel aanknopingspunten. De maten van de werken, 200 x 100 cm en 200 x 140 cm, verwijzen natuurlijk naar de standaard bedmaten. De vlakverdeling in de werken, boven twee kleine rechthoekige vlakken met daaronder één groot rechthoekig vlak, doet onmiddellijk denken aan een opgemaakt bed met kussens. Alles uitgevoerd in gebruikte jute zakken. Aan dat geheel worden allerlei elementen toegevoegd die minder duidelijk zijn, maar wel nieuwsgierig maken. Wat is de betekenis van die precieze in houtskool uitgevoerde anatomische tekeningen van een menselijke ruggengraat of onderdelen daarvan? Hoe moet je de andere toevoegingen, zoals brieven en schetsboekjes, interpreteren? Als momenten uit het leven van de maker? Wil hij op deze manier intieme ervaringen delen met de kijker zonder die meteen prijs te geven?  

Openingstijden:
zondagen, 13.00 - 17.00 uur, en op afspraak.
+1 | Willem de Haan

+1 | Willem de Haan

12 mrt tot 14 jun
RUIS
Johannes Langkamp | MODELLENFABRIEK

Johannes Langkamp | MODELLENFABRIEK

5 jun tot 28 jun
Expo Bart
Singular-Art gaat weer open

Singular-Art gaat weer open

2 jun tot 1 jul
Singular Art
WIEBERT_residentie | JAM van der AA

WIEBERT_residentie | JAM van der AA

4 jun tot 1 jul
De oude Gaper -
Vanaf de straat 2020

Vanaf de straat 2020

20 apr tot 31 aug
Galerie De Natris
Brieven aan Nijmegen

Brieven aan Nijmegen

4 mei tot 31 aug
Expoplu

Loading...

Beeldende Kunst Nijmegen Partners

Bezoek ook Beeldende Kunst Arnhem

Beeldende Kunst Arnhem