Godfried Beumers | Verhalen in de smederij

Godfried Beumers | Verhalen in de smederij

13 mrt
Galerie De Natris Van Dulckenstraat 20 , 6512 DT Nijmegen

Dwaas, een solo in vier monologen met tekst en beeld

Ruim een jaar geleden begon mijn zoektocht naar een manier om te vertellen over een favoriete katholieke heilige uit mijn jeugd: Franciscus van Assisi. Je weet wel, die graatmagere man die preekte voor de vogels, de man ook van Wereldddierendag.

Maar de meeste boeken die ik las, een forse stapel, irriteerden mij, want ik zag het leven van een fondantkleurig en suikerzoet  mens - of eerlijker gezegd geen mens, maar een invuloefening van katholieke heiligverklaring.

Ik zocht naar een geheel andere benadering, een absoluut ander verhaal over 'anders zijn'. Niet de zoveelste mierzoete hagiografie, maar een dwaze vertelling over het ongerijmde, uitzonderlijke en vaak onbegrijpelijke karakter van een jonge man die radicale keuzen maakt. Niet om de mens Franciscus 'dichterbij te brengen', maar om de begrippen dwaasheid en uitzonderlijkheid te onderzoeken.

Ik koos ervoor om Francesco zelf niet op te voeren. Eigenlijk ging het mij niet eens zozeer over zijn persoonlijke kijk op wie hij nou in werkelijkheid was. Ik wilde anderen over hem laten praten. Mensen die weliswaar spreken over hem, maar die daarbij vooral praten over zichzelf. En ik wilde dus die dwaasheid onderzoeken.

Nu ben ik gek op de Italiaanse Commedia del' Arte met haar dwaze en hartverwarmende personages. Als ik nou eens een aantal figuren uit deze komedievorm zou lenen en hen zou laten vertellen over die vreemde jongeling uit Assisi? Dan zou ik in elk geval ver uit de buurt van naar wierook ruikende heiligheid kunnen blijven.

In die forse stapel boeken die ik bestudeerde vond ik genoeg ongerijmdheden om aan de slag te kunnen. Francesco di Assisi wilde God's eigen dwaas op aarde zijn. Wat zou er gebeuren als ik een denkbeeldige clownsneus op zou zetten en met het oog van een nar naar zijn leven zou kijken? Vroomheid en heiligheid passen mij niet.

Dwaasheid wel!

inloop: 20.00 uur, met koffie/thee
begin voorstelling: 20.30 uur
einde voorstelling: 21.45 uur, gelegenheid om elkaar te ontmoeten en na te praten onder het genot van een glas

entree is €12,50, inclusief drankje.
Reserveren in verband met beperkt aantal zitplaatsen is dringend gewenst: galeriedenatris@outlook.com 
+1 | Willem de Haan

+1 | Willem de Haan

12 mrt tot 19 apr
RUIS
Johannes Langkamp | MODELLENFABRIEK

Johannes Langkamp | MODELLENFABRIEK

12 mrt tot 26 apr
Expo Bart
Harry de Leeuw

Harry de Leeuw

8 mrt tot 30 apr
Galerie Zeven Zomers
Suffering Matters

Suffering Matters

9 apr tot 10 mei
Stevenskerk -

Loading...

Beeldende Kunst Nijmegen Partners

Bezoek ook Beeldende Kunst Arnhem

Beeldende Kunst Arnhem