Gekust door Knust – 35 jaar stencilkunst

Gekust door Knust – 35 jaar stencilkunst

21 jun 2019 tot 22 sep 2019
Museum Het Valkhof Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen

Van 21 juni t/m 22 september is in Museum Het Valkhof de tentoonstelling Gekust door Knust – 35 jaar stencilkunst te zien. Het kunstenaarscollectief Knust is een grafische stencilwerkplaats binnen Extrapool, het Nijmeegse podium voor performance en geluidskunst. Geworteld in de kraak- en punkbeweging van de jaren tachtig, vergaarde Knust in 35 jaar internationaal roem met zijn grafisch felgekleurde stencildrukwerk. De hernieuwde belangstelling voor dit kenmerkende type drukwerk, dat zijn oorsprong in Nijmegen heeft, vormt de aanleiding voor de tentoonstelling.

Het museum laat een ruime selectie zien van het drukwerk dat in de afgelopen jaren door het collectief is voortgebracht. Ook wordt er in het museum een tijdelijke riso-drukkerij ingericht, waar gedurende de tentoonstelling aan verschillende projecten gewerkt wordt. Een daarvan is Other Colors, waarbij geselecteerde kunstenaars van over de hele wereld technisch en artistiek onderzoek doen naar kleur in de stencildruktechniek. Een aantal artists-in-residence die Knust voor de tentoonstelling selecteerde, maken ter plekke nieuw werk.
De formule van Museum Het Valkhof en Knust is uniek: tijdens de tentoonstelling kunnen bezoekers Knust live aan het werk zien. De inkt is te ruiken en het ratelen van de printers te horen. Niet eerder was op deze wijze het maakproces van Knust te volgen! Bezoekers kunnen ook zelf aan de slag: er is een uitgebreid programma voor jong en oud met onder meer demonstraties van de Knust-leden en workshops risotechniek.

Publicatie Inktvingers
Tijdens de tentoonstelling verschijnt de publicatie Inktvingers, een zorgvuldig gedocumenteerd boek over een uniek Kunstfenomeen van internationale allure. Het bevat een uitgebreide geschiedenis van Knust, een fondslijst van de belangrijkste Knust-uitgaven en vooral ook vele illustraties die een prachtige indruk geven van de ontwikkeling die het stencilwerk van Knust de afgelopen vijfendertig jaar heeft doorgemaakt. Het boek wordt uitgegeven door uitgeverij Vantilt.

Zondag 22 september: finissage Gekust door Knust
14.00: boekpresentatie Other Colors
15.30: première documentaire 'Knust' in samenwerking met Dziga
Heroverde Buurt | Jack Engelbrecht

Heroverde Buurt | Jack Engelbrecht

31 jan tot 23 feb
POPOP
Lucy Besson | Timescapes

Lucy Besson | Timescapes

19 jan tot 23 feb
Galerie De Natris
Judit Hettema Zenith & Nadir

Judit Hettema Zenith & Nadir

12 jan tot 23 feb
De Nieuwe Gang
Experiments about art

Experiments about art

8 mrt tot 29 mrt
POPOP
Suffering Matters

Suffering Matters

9 apr tot 10 mei
Stevenskerk -

Loading...

Beeldende Kunst Nijmegen Partners

Bezoek ook Beeldende Kunst Arnhem

Beeldende Kunst Arnhem