Expoplu Experiment: Quentley Barbara & Domas van Wijk

Expoplu Experiment: Quentley Barbara & Domas van Wijk

28 jun tot 28 jul
Expoplu Van Oldenbarneveltstraat 63-A , 6512 AT Nijmegen

Expoplu Experiment is een duo tentoonstelling met twee jonge talenten die gedurende een werkperiode de tentoonstellingsruimte van Expoplu transformeren tot een levendig atelier. In dit experiment staan ontmoeting, samenwerking en artistieke, methodieke en materiaal-gerichte uitwisseling centraal. Voor deze vierde editie van Expoplu Experiment gaan kunstenaars Quentley Barbara en Domas van Wijk de dialoog met elkaar aan en krijgen zij de vrije hand om (gezamenlijk) nieuw werk te maken.

In zijn kunstenaarschap is Domas van Wijk op zoek naar onverwachte en nieuwe verschijnselen die voortkomen uit de meest eenvoudige verbindingen tussen geselecteerde materialen. Het zijn bestaande objecten en machines die Van Wijk met elkaar in dialoog brengt door ze samen te brengen in zijn installaties. Hoewel zijn auteurschap indirect aanwezig is in de keuze en het combineren van de verschillende voorwerpen, lijken deze materialen wanneer ze zijn samengebracht te transformeren tot iets nieuws. Zoals twee blazende, hightech ventilatoren die een video-lint in de lucht laten zweven, gitaarsnaren die een ei in schijfjes snijden en vibrators die champagneflessen ontkurken.

Ook Quentley Barbara kent een fascinatie voor gevonden materiaal. ‘Spullen’ die volgens hem te waardevol zijn om weg te gooien geeft hij een tweede leven door ze te hergebruiken. Zo verzamelt de kunstenaar verhuisdozen, kranten en tijdschriften die hij op straat vindt. Daarnaast bewaart hij foto’s van zijn vrienden en familieleden op Curaçao die hij vervolgens met het karton van de uitgevouwen dozen modelleert tot immens grote familieportretten. Met stanleymes en tape bewerkt hij het materiaal zoveel mogelijk naar de gelijkenis van zijn dierbaren, zoals andere beeldhouwers dat doen met beitels en steen of hout.

Het samenbrengen van twee kunstenaars met een totaal andere materiaalvoorkeur en werkwijze in één ruimte, levert een spannende ontmoeting op die zich steeds verder ontwikkelt naarmate de kunstenaars op zoek gaan naar artistieke vernieuwing en de grenzen van elkaars praktijk.

Opening: vrijdag 28 juni, 20.00 uur
Openingstijden: woensdag t/m zondag, 12.00-17.00 uur
Young Art Weekend: Nieuwe Oogst

Young Art Weekend: Nieuwe Oogst

1 nov tot 22 dec
Galerie Bart
Sieraden uit de bodem

Sieraden uit de bodem

6 feb tot 31 dec
Museum Het Valkhof
Deze Twee | Buiken en Folders

Deze Twee | Buiken en Folders

16 nov tot 4 jan 2020
Kunstmagazijn
Corrie Kuijs | Nieuwe beelden

Corrie Kuijs | Nieuwe beelden

8 dec tot 12 jan 2020
Galerie De Natris

Loading...

Beeldende Kunst Nijmegen Partners

Bezoek ook Beeldende Kunst Arnhem

Beeldende Kunst Arnhem