Corrie Kuijs | Nieuwe beelden

Corrie Kuijs | Nieuwe beelden

8 dec 2019 tot 12 jan
Galerie De Natris Van Dulckenstraat 20 , 6512 DT Nijmegen

Corrie Kuijs is bij een breed publiek vooral bekend als schilder van non-figuratieve aan het Constructivisme verwante schilderijen. Inspiratie daarvoor vindt zij in karakteristieke eigenschappen van architectuur: aaneenschakeling van ruimten en volumes. Uit hout vervaardigt ze geometrische objecten. Die worden vervolgens gegroepeerd. De groeperingen worden als uitgangspunt gebruikt voor de tekeningen en schilderijen. De objecten ziet zij als driedimensionale modellen voor haar tweedimensionale werk. De geometrische “modellenblokjes” zijn dus in eerste plaats dienstbaar aan de schilderkunst. Het beeldhouwen is daarmee in de grond een voorbereiding het schilderen. De modellen vormen de basis voor de schilderijen, zoals Imaginaire Ruimten, Scènes, Mentale Ruimten en Constructies. Wel zijn enkele modellen later uitgevoerd als autonome werken in kostbare materialen zoals brons, messing en ebbenhout.
 
Afgelopen jaar heeft Corrie Kuijs die kwaliteiten van haar “modellenbeeldhouwwerk” aangegrepen om de penselen en het schildersdoek aan de kant te zetten en zich te storten in een onderzoek naar de beeldkwaliteiten van de haar oorspronkelijk voor de schilderkunst gedienstige objecten.
Dat onderzoek, dat nu in Galerie de Natris voor het eerst wordt gepresenteerd, heeft een spannend resultaat opgeleverd waarbij Corrie Kuijs gedurfde stappen heeft ondernomen zonder ook maar iets in te leveren van de fascinatie voor architectuur en de kwaliteiten daarvan.
 
Gewaagd is het werken met huis-tuin-en-keuken-materiaal polystyreen, een isolatiemateriaal, gebruikt in de bouw in plaats van het kostbare hout, messing of brons. Het bewerken van polystyreen vraagt ook om een totaal andere manier van werken: stukken moeten uitgezaagd worden en vervolgens verlijmd in de vorm die de kunstenaar voor ogen staat. Dan een grondlaag van gesso, afgedekt met muurverf. Voor een naar de perfectie strevende kunstenaar geen sinecure!

Het resultaat is verbluffend: spannende muurobjecten in pastelachtige kleuren. De lichte en luchtige objecten lijken bijna te zweven. Naast het nieuwe werk is een kleine verzameling te zien van de oudere Dubbelbeelden waardoor de dualiteit en tegelijkertijd het complementaire in het werk van Corrie Kuijs extra nadruk krijgt.

Openingstijden:
zondag, 13.00-17.00 uur en op afspraak

Op zondag 22 december is Corrie Kuijs in de galerie aanwezig
Aan tafel! | Jelle Mastenbroek

Aan tafel! | Jelle Mastenbroek

12 sep tot 11 okt
Expo Bart
Hedendaagse sieraden

Hedendaagse sieraden

14 aug tot 17 okt
Galerie Marzee
Love Island | Nina van de Ven

Love Island | Nina van de Ven

22 sep tot 18 okt
RUIS
Toonbanksolo #1: Ernie Bossmann

Toonbanksolo #1: Ernie Bossmann

22 sep tot 31 okt
Singular Art
Binnenste Buitenland

Binnenste Buitenland

7 aug tot 1 nov
Museum Het Valkhof

Loading...

Beeldende Kunst Nijmegen Partners

Bezoek ook Beeldende Kunst Arnhem

Beeldende Kunst Arnhem